Lepší výběr daní? NE! Větší pracovitost občanů

Jsem ráda, že máme vyrovnaný rozpočet. Už méně ráda ale slyším účelovou interpretaci a přisvojování si výsledků a zásluh pana ministra Babiše. Nejde tedy pouze o iluzionistický trik?

1. Zásluhy za vyrovnaný rozpočet nejdou za ministrem, ale za všemi aktivními občany, kteří do státní kasy přispěli. Ministr financí se má z čeho zodpovídat, protože lidově řečeno seknout se zhruba o 130 miliard oproti plánu je buď absolutní neschopnost či záměrné manipulování s čísly, které má dosti neblahé důsledky, jež nemusí být na první pohled zřejmé.

2. Lepší výběr daní? Kdepak. Občané, kteří si své peníze vydělali tento rok zaslouženě hodně utráceli. Když tedy rostou útraty, při nichž platíme DPH, tak by měl odpovídajícím způsobem (minimálně poměrově) růst i výběr DPH….ale neroste …resp. roste mnohem pomaleji. Takže ministr financí vybírá DPH špatně, kontrolní hlášení a další represe jsou vlastně k ničemu a boj s “těmi karusely” zůstal pouze u slov.

3. Rostou platy, klesá nezaměstnanost, což přináší velké příjmy zejména ze sociálního pojištění, které je jedno z nejvyšších v Evropě. Jinými slovy, až opadne tak velký růst, o tyto příjmy stát zase přijde. Růst platů také hodně táhne nárůst platů ve státní sféře. Tedy obrazně řečeno si stát přilepšuje na svůj vlastní úkor.

4. Nízké úroky, za které mohou i ntervence ČNB, nikoliv Babiš, zlevňují i státní dluh. Je to další optický doping pro rozpočet a kouzelnická berlička.

5. Ministra financí podezřívám z manipulace s čísly, zejména u DPH, jejíž výběr může být reálně ještě nižší. Firmy si totiž poslední měsíce stěžují, že jim ministerstvo financí zdržuje ke konci roku vratky na DPH. Nevytváří tak počátkem roku Andrej Babiš virtuální peníze, které z kasy nakonec zmizí? Pokud ne, tak ať pan ministr zveřejní kompletní údaje o zadržených vratkách DPH.

Poslední otázka zní, je to tedy vůbec udržitelné? Co když pominou tyto příznivé podmínky a kouzelnické triky s čísly nepůjdou aplikovat? Stát totiž vůbec nešetří sám na sobě, neinvestuje (další optická úspora), provozní výdaje a byrokracie neustále rostou a bobtnají.

Opakuji, jsem ráda, že máme vyrovnaný rozpočet, ale jediný dlouhodobý recept je brutálně osekat byrokratické monstrum a zefektivnit celý státní aparát. K tomu prozatím Andrej Babiš za celé 3 roky nenašel ani špetku odvahy.

Autor: Alexandra Udženija | úterý 3.1.2017 14:15 | karma článku: 0 | přečteno: 32x
  • Další články autora
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 574x
1.místopředsedkyně ODS

Členka Zastupitelstva hl. města Prahy

Místostarostka Prahy 2

Podnikatelka

Manželka a matka dvou dcer

 

Seznam rubrik