Alexandra Udženija

První týden Donalda Trumpa - zkáza nebo naděje?

30. 01. 2017 11:33:00
Mnoho lidí má od nového prezidenta Spojených států řadu očekávání. Proto není od věci se na jeho kroky první týden v úřadu podívat blížeji.

Když pomineme symbolické kroky, jako je vrácení busty Winstona Churchilla na své původní místo, či stažení stránek o změnách klimatu z webu Bílého domu, tak jeho prvním krokem bylo znovuzavedení tzv. Mexico City Policy, což je nařízení, které stanovuje nevládním organizacím podmínku, že nebudou provádět ani aktivně podporovat potrat jako metodu plánovaného rodičovství v jiných zemích, pokud chtějí získat peníze z federálních fondů.

V podstatě tím řekl, že vláda Spojených států nebude sponzorovat potraty. Trump také podepsal výkonné nařízení, kterým ukládá zmrazení příjímání zaměstnanců do federálních úřadů s výjimkou armády. Jeho třetí výkonné nařízení se pak týkalo zrušení dohody o volném obchodu TPP (Trans-Pacific Partnership). Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale já se domnívám, že dobrá dohoda o volném obchodu by měla rušit obchodní bariéry a ne se věnovat genderové diskriminaci, právům na zakládání odborů, regulaci zemědělství a mnohému dalšímu, co s obchodem fakt nesouvisí.

Předmětem kritiky ekoaktivistů se stalo další nařízení prezidenta, které povolilo výstavbu ropovodů Dakota Access a Keystone XL, jež předchozí Obamova administrativa zakázala. Trump dále přišel s memorandem o podpoře domácí produkce, kterým se nařizuje vládním agenturám, aby samy aktivně přicházely s návrhy na omezení regulační zátěže v oblasti domácí výroby a podrobněji zkoumaly dopady federálních zákonů na vlastní producenty. Velkou pozornost si pak vysloužily první kroky ke zrušení Affordable Care Act, zdravotní reformy z dílny jeho předchůdce, známější jako Obamacare.

Prezident Trump učinil hned v prvním týdnů tolik významných změn v migrační politice, že při představě prosazování něčeho podobného v EU, tak nevím, zda přemýšlet v horizontu desítek či stovek let nebo tu myšlenku rovnou zahodit. Tady je výběr toho nejpodstatnějšího:

1. Bylo podepsáno výkonného rozhodnutí upravujícího přistěhovaleckou politiku USA.

2. Byla schválena výstavba zdi - jedno ze stěžejních témat Trumpovy předvolební kampaně.

3. Byly zavedeny sankce vůči městům a státům USA, které by odmítaly deportovat ilegální přistěhovalce. Za takovou činnost jim hrozí pozastavení dotací od federálních úřadů.

4. Exekutivním příkazem o přísnějším prověřování imigrantů Trump pozastavil na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků.

5. Až do odvolání zakázal vstup do USA migrantům ze Sýrie.

6. Trumpův příkaz také na 90 dnů zakazuje vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. Jedná se o Írán, Irák, Libye, Somálsko, Súdán, Sýrie a Jemen.

Na první týden celkem plodné, co říkáte? Trumpovy kroky vyvolávají nadšení i kritiku. Ovšem už teď je jasné, že nový prezident bude pokračovat v plnění svých předvolebních slibů. Mně jsou jeho aktivity zatím spíše sympatické. Prioritou jsou pro něj zájmy USA a životní úroveň obyčejných Američanů.

Tak jako pro mě jsou prioritní zájmy České republiky. Co si o jeho krocích myslíte vy?

Autor: Alexandra Udženija | karma: 18.15 | přečteno: 752 ×
Poslední články autora