Jaderná elektrárna Temelín ...aneb jednou vidět je víc než stokrát slyšet

Řeknu vám, že v tomto případě je to více než pravda. Na reaktorovém sále jsem pronikla až k jádru - a vězte, že to byl neskutečný "technologický" zážitek.

Jaderná elektrárna je nesmírně komplexní projekt, kterému se co do unikátnosti, užitečnosti a bezpečnosti vyrovná máloco na Zemi.

Jsem fanda nových energetických technologií včetně rozumného přechodu k obnovitelným zdrojům energie (OZE) tam, kde to dává smysl z hlediska nezávislosti jedinců, firem či obcí, např. u vzniku malých zdrojů (solární panely na střechách rodinných domů apod.).

Když ale vidíte jadernou elektárnu zblízka, tak teprve pochopíte, co je to technologie v praxi. Jsem přesvědčena, že v současném světě plném turbulencí a mezinárodní nejistoty dává smysl mít svoji jadernou energii. To i přesto, že to dnes ekonomicky nevychází.

Je možné, že za pár desítek let už nebude jaderná elektrárna potřeba, protože se zrealizují projekty typu levného a efektivního ukládání elektrické energie nebo tvorby energie ze zcela netušených zdrojů a technologií. Je ale také možné, že vývoj se může pod vlivem světových událostí zbrzdit či ubírat jiným směrem a pro tento případ bychom měli mít svůj vlastní, bezpečný zdroj, a tím by mělo být jádro.

Moc děkuji řediteli JET panu Bohdanu Zronkovi za perfektní přednášku a průvodcovství, je to odborník na svém místě.

 

Autor: Alexandra Udženija | pondělí 24.10.2016 20:42 | karma článku: 0 | přečteno: 53x