Alexandra Udženija

Nové byty v Praze za rozumnou cenu? Kdepak, rudozelení radikalové to nechtějí

13. 10. 2016 9:08:00
Město je jako živý organismus, aby dobře fungovalo a všem se v něm dobře žilo, musí se rozvíjet, rozrůstat a svým obyvatelům nabízet stále nové možnosti a služby.

Pokud se město nerozvíjí, začne stagnovat a nakonec upadne a lidé ho začnou opouštět. A tuhle filosofii magistrátní koalice v čele s panem Stropnickým a Krnáčovou asi nepochopila. Protahovali a sabotovali stavební předpisy, nevíme, kdy bude metropolitní plán, nikdo neví, na co se má připravit, do čeho investovat.

Čísla hovoří za vše

Ukažme si to na pár číslech. Za první pololetí 2016 byla v Praze povolena stavba 522 bytů, od března do června 2016 to bylo jenom 134 bytů. V porovnání s rokem 2015 to je pokles o neuvěřitelných 80 %! Přitom potenciál prodeje bytů v Praze mluví o 5000 - 7000 bytech za rok.

Co to tedy znamená? Pokud si chcete koupit byt v Praze, na který jste si řádně našetřili, nebo potřebuje nový byt pro vaši rozrůstající se rodinu, máte smůlu. Za prvé máte nejmenší výběr, co kdy Praha zažila a za druhé, protože je bytů málo, tak logicky roste jejich cena.

Od roku 2014 se totiž cena bytu v Praze zvedla o 11 % a podle společnosti Deloitte dosahuje průměru již 75 000 Kč/m2. S pronájmy je to velmi podobné. Ve stejném časovém období se zvedla průměrná cena za metr pronajatého bytu bez poplatků o 18 %.

Nový bytový projekt? Průměrně za 8 let

Je to tristní, protože v době, kdy se ekonomice daří, tak by se mělo stavět nejvíce, jelikož jsou na tom ekonomicky dobře subjekty na straně nabídky (developeři), tak i ti na straně poptávky (zájemci o vlastní bydlení).

Nehledě na to, že průměrná délka uskutečnění developerského projektu v Praze je osm let. Ano, 8 let. Lví podíl na této průměrné době nese také byrokratická mašinérie a fakt, že do projektu může kecat každý jouda, kterému se nelíbí červený puntík na střeše nebo jen nemůže zkousnout, že by investor, nedej bože, mohl na projektu vytvořit zisk.

Sabotáž ochromuje naše město

Skoro by se dalo říci, že sabotáž v rozvoji města se aktivistům a určitým politickým stranám daří, a z developerů, investorů a podnikatelů udělali štvanou zvěř. Na oplátku nám tito „radikální aktivističtí rudozelenáči“ nabízí pouze chaos a stagnaci celé Prahy.

Dnešní magistrátní politická reprezentace svým přístupem nezodpovědnosti, oddalování a neřešení brání rozvoji Prahy, a pokud se město nerozvíjí se, tak umírá.

Co chci

S tím se nehodlám nikdy smířit. Přeji si, aby se Praha rozvíjela, rozrůstala, tvořila nové projekty a stavby, aby Pražané měli na výběr, kde a jak chtějí bydlet, aby lidé, kteří se rozhodnou přestěhovat do Prahy měli dostupnou možnost svého vlastního bydlení za rozumnou cenu (kterou stanovuje trh).

To je politika, kterou chci prosazovat a je mi jedno jestli mě někdo účelově nařkne, že někomu nadržuji či někoho prosazuji. Chci, aby aktivní, pracovití a kreativní lidé, kteří vědí, jak naložit se svým životem a svými financemi měli volný prostor.

Autor: Alexandra Udženija | karma: 16.85 | přečteno: 1541 ×
Poslední články autora